Spar tid som (solo)selvstændig med 5 effektive AI-værktøjer

5 effektive AI-værktøjer til (solo)selvstændige

Som (solo)selvstændig mangler man ofte tid. Meget af ens dag går med driftsopgaver, som fjerner fokus fra kerneforretningen. I den sammenhæng skal du se kunstig intelligens (AI) som ridderen på den hvide hest. Der er nemlig allerede flere AI-værktøjer til rådighed som sparer dig tid, og gør din arbejdsdag mere effektiv.

Selvom AI i starten blev set som endnu en gimmick er udviklingen gået imponerende stærkt. Nogle af AI-værktøjerne mangler finpudsning, men du kan sagtens udnytte fordelene ved teknologien allerede nu. Vi har testet et par stykker for dig👇🏻

 

AI som din kreative sparringspartner

Jasper hjælper dig med at skabe indhold, og beskrives som en virtuel skriveassistent. Værktøjet kan hjælpe dig med at producere alt fra annoncer, nyhedsbrev, SEO-tekster, blogindlæg, SoMe posts osv. Ved at plotte detaljer ind som din forretning, produkttekst, målgruppe osv. genererer Jasper derefter udkast til indhold.

Det samme gør AdCreative. Det er også muligt at uploade dit visuelle look, og lade værktøjet scanne din hjemmeside for at få en bedre idé om, hvem du er. Når du fx vil skabe en annoncetekst kan du vælge mellem flere forskellige teksttyper inden for annoncering, og om tonen skal være uformel, professionel eller noget helt tredje.

Begge værktøjer tilbyder hele paletten af markedsføring – også generering af billeder. Så hvis du har skriveblokade eller begrænset tid giver de dig altså lynhurtigt en brainstorm af idéer til content.

Det AI-skabte indhold kan dog føles generisk, og mangler menneskets kritiske sans. Derfor er kunsten at bruge dem som et hjælpeværktøj – et springbræt til nye idéer. Begge programmer kan du desuden teste gratis for at se om de er relevante.

 

Forbløffende visuel fantasi

Vi var næsten ved at falde ned af stolen, da vi så hvad billedprogrammerne MidJourney og DALL-E kan skabe. Begge værktøjer kan skabe fotorealistiske billeder eller skitser til malerier via en tekst, som du har skrevet. Jo flere detaljer, du fodrer programmerne med, jo bedre bliver illustrationerne. Det tager en smule tid at lære teknologien at kende, men der er masser af hjælp at hente i værktøjerne.

MidJourney og DALL-E giver dig altså mulighed for producere billeder til din virksomhed på ganske kort tid. En opgave, som førhen krævede meget tid. Du skal dog være obs på, hvad du har af ophavsrettigheder. Journalisten.dk har skrevet en guide om, hvordan du laver AI-illustrationer uden at bryde reglerne om ophavsret. Artiklen nævner også brugervilkårene på hhv. MidJourney og DALL-E.

 

Ejer du ikke kreativ sans?

AutoDraw er et sjovt program til os, som bare ikke kan finde ud af tegne. Nogle gange har man behov for at tegne noget ganske simpelt til sig selv eller en kunde, men det er ikke altid let, især ikke på computeren. Hos AutoDraw kan du tegne med din mus eller finger, og så tolker værktøjet din tegning til en pænere udgave. Se, hvad der fx skete, da jeg forsøgte at tegne en blomst. Så kom den lynhurtigt med forslag øverst til en pænere blomst, som jeg klikkede på. Resultatet er billede nr. 2.⬇

Eksempel på en tegning fra AutoDraw

 

AI Autodraw billedeksempel af en blomst

 

Udfordringerne med AI

Det er et spørgsmål om tid før vi allesammen benytter AI-værktøj i vores arbejdsliv. Heldigvis mister vi ikke vores job til den nye teknologi, men den kommer til at ændre måden, vi arbejder på. Og groft sagt – jo før, du omfavner teknologien, jo bedre. AI skal i høj grad ses som et lyntog, hvor det er vigtigt at stige ombord – helst før dine konkurrenter og før du bliver hægtet af udviklingen.

Dog er der også åbenlyse udfordringer ved kunstig intelligens. De fleste AI-værktøjer er endnu ikke dygtige til dansk. Derfor har forskere fra IT-universitetet i København lavet en database, der skal bruges til at træne kunstig intelligens på dansk. Et lille fun fact er, at 22% af datasættet er baseret på heste-nettet.dk😂 Hvorfor de har valgt heste-nettet til at træne kunstig intelligens kan du læse mere om her. I kraft af at AI-udviklingen går så stærkt går der altså ikke lang tid før AI-værktøjer brillerer på dansk også.

En anden udfordring ved AI er dataenes alder. Her er vores erfaring, at hvis du opgraderer til de betalte versioner af værktøjerne, så får du også den bedste adgang til data og alle de muligheder, som programmerne tilbyder. Som nævnt tidligere kan du heldigvis teste en del af dem gratis.

I de gratis versioner har du oftest ikke rettighederne til, hvad du genererer mens andre kører med gammel data. ChatGPT indeholder fx på nuværende tidspunkt kun data til og med 21.september 2021. Derfor kan den ikke skabe indhold bygget på aktuelle trends og nyheder. Vi har skrevet et blogindlæg om, hvorfor du ikke skal benytte ChatGPT til din Facebook-annoncering lige her.

AI-værktøjerne skal ses som en mulighed for at blive mere effektiv, fordi de kan hjælpe med at generere idéer til indhold lynhurtigt. Redskaberne kommer også til at automatisere nogle af de mere trælse driftsopgaver, som man uundgåeligt har i ethvert arbejdsliv.

Heldigvis for os mennesker kan kunstig intelligens ikke forstå følelser. Den kan ikke genkende, hvad der er godt indhold, gode billeder osv. Den kan give dig idéer og finde mønstre, men den kan ikke afløse mennesket.